Kako i čime očistiti svježe tartufe?

Donosimo nekoliko savjeta o tome kako očistiti svježe tartufe i ono najbitnije – sa čime.

Svježi tartuf je jedna zaista profinjena namirnica, uz to i vrlo skupa radi čega zahtjeva posebnu pažnju, naročito kad govorimo o njegovom čišćenju.

Tartuf je podzemna gljiva, što znači da je u potpunosti prekriven zemljom. Vrlo je važno znati da je zemlja na njemu u biti dobra stvar jer ga ona čuva – čuva njegovu aromu, mineralnost i svježinu, odnosno štiti ga od propadanja. Nikako nemojte brinuti ukoliko kupite tartuf koji na sebi ima zemlje, jer je to zapravo vrlo dobro. Zbog njegove skupoće, u većini slučajeva se tartufi prije prodaje krajnjem kupcu očiste, ali to nije pravilo. Naravno, nećete plaćati zemlju za tartuf, ali sloj zemlje na tartufu na vagi neće povećati težinu, a svakako ide samo vama u prilog.

Sa tartufom treba biti pažljiv, vodite računa da ne oštetite njegovu površinu jer time gubi na svojoj kvaliteti, prvenstveno aromi.

Ono što vam je potrebno kod čišćenja tartufa su:

  • četke
  • četkice sa srednje tvrdim čekinjama
  • mali zaobljeni nož

Bijeli tartuf treba lagano četkati mekanim čekinjama četke da bi odstranili višak zemlje sa njega i to je dovoljno, nije potrebno močiti ga, preporučljivo je suho pranje. Ukoliko četkom ne uspijevate odstraniti svu zemlju tada uzmite nož i pomoću njega odstranite ostatak.

Crni tartuf zbog svoje grube vanjštine koja je u većini slučajeva piramidalnog ili bradavičastog izgleda, malo je teže očistiti od bijelog tartufa, stoga je tu preporučljivo mokro pranje. Crni tartuf možete na nekoliko minuta umočiti u vodu te potom tvrđim čekinjama četke oprati višak zemlje te se naravno možete koristiti i nožem.

Vjerujemo da će vam naši savjeti dobro doći.

Guštajte u svakom zalogaju,

dobar Vam tek!